Šef "Kredi Suisa" najplaćeniji evropski bankar u 2009.

Bez autora
Mar 28 2010

Izvršni direktor švajcarske banke "Kredi Suis" Brejdi Dugan najplaćeniji je čelnik u evropskom bankarskom sektoru u prošloj godini, budući da je tokom 2009. zaradio ukupno 19,2 miliona švajcarskih franaka (18,2 miliona dolara). Zahvaljujući tom iznosu, koji je gotovo jednak onom iz vremena pre globalne ekonomske krize, Amerikanac Dugan je lako po zaradi pretekao svoje evropske kolege, ali i gotovo sve američke rivale.Poređenja radi, druga po veličini plata u bankarskom sektoru Evrope u 2009. je bila ona izvršnog direktora "Dojče banke" Jozefa Akermana, koja je bila značajno manja od Duganove i iznosila je 12,69 miliona dolara.

Šef "Kredi Suisa" najplaćeniji evropski bankar u 2009.Izvršni direktor švajcarske banke "Kredi Suis" Brejdi Dugan najplaćeniji je čelnik u evropskom bankarskom sektoru u prošloj godini, budući da je tokom 2009. zaradio ukupno 19,2 miliona švajcarskih franaka (18,2 miliona dolara), objavio je danas "Fajnenšel tajms".

Zahvaljujući tom iznosu, koji je gotovo jednak onom iz vremena pre globalne ekonomske krize, Amerikanac Dugan je lako po zaradi pretekao svoje evropske kolege, ali i gotovo sve američke rivale.

Poređenja radi, druga po veličini plata u bankarskom sektoru Evrope u 2009. je bila ona izvršnog direktora "Dojče banke" Jozefa Akermana, koja je bila značajno manja od Duganove i iznosila je 12,69 miliona dolara.

Kad je reč o zaradama američkih bankara, Dugana je pretekao samo prvi čovek finansijske grupacije "Vels Fargo" Džon Stamp, sa iznosom od 21,3 miliona dolara, dok su manje od njega zaradili izvršni direktori bankarskih giganata kao što su "Goldman Saks" i "Morgan Stenli".

Kompanija "Kredi Suis", koja je za plate svog čitavog upravnog odbora lani izdvojila gotovo 150 miliona švajcarskih franaka, saopštila je da je 2009. bila za nju jedna od najprofitabilnijih godina u istoriji.

Prošle godine je ta banka ostvarila profit od 6,7 milijardi franaka, u poređenju sa gubitkom od 2,7 milijardi franaka iz 2008.

"Kredi Suis" se smatra jednom od malog broja svetskih grupacija u sektoru investicionog bankarstva koja je iz kreditne krize izašla uglavnom nedirnuta i nije imala potrebu da traži državnu pomoć.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik